Naslovna INFO INDUSTRIJA Najprodavaniji svetski automobili u 2021. po klasama

Najprodavaniji svetski automobili u 2021. po klasama

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Zahvaljujući Motor1 ekipi i Felipeu Munjosu, imamo sakupljene podatke u vezi s prodajom automobila 2021. na globalnom nivou.

Istraživanje uključuje podatke sa 106 tržišta s pet kontinenata, što se odnosi na 99 odsto ukupnog svetskog obima. Hajde da vidimo koji su to modeli najprodavaniji.

Tesla Model 3 u prvih 10

Ilon Mask je ovo predvideo. Naime, on je prognozirao da će automobili njegove kompanije biti među najpopularnijim u bliskoj budućosti. Model 3 možda nije najprodavaniji svetski automobil 2021., ali je u svakom slučaju odradio briljantan posao, ušavši u ekskluzivno Top 10 društvo. Sudeći po brojkama, ovaj električni sedan drži 9. poziciju zahvaljujući snažnom rastu od 40 odsto u odnosu na 2020., na 508.000 jedinica. Ujedno, ovo je prvi put da se jedan čisto električni automobil nađe tako visoko na listi najprodavanijih.

SUV

Toyota RAV4 (Wildlander u Kini), postala je prvi SUV koji je na čelu globalne liste. Japanski proizvođač je prodao više od 1,13 miliona jedinica ovog modela, što je porast od šest odsto. Nadmašio je najbližeg rivala, Hondu CR-V za tri odsto (903.000 jedinica). Njihov takmac, Nissan X-Trail (Rogue), popravio je prodaju za samo 0,5 odsto zbog smene generacija. Ipak, uspeo je da nadmaši Mazdu CX-5, Haval H6, Volkswagen Tiguana Allspace i Ford Kugu (Escape).

Među najmanjim SUV modelima, Honda HR-V je bila najubedljivija. Njena prodaja je skočila za 20 odsto zahvaljujući dobrom kotiranju u Kini, Latinskoj Americi, Japanu i jugoistočnoj Aziji. Najbliži rival, Volkswagen T-Cross, uspeo je da ostvari tek polovinu Hondine prodaje. Iza njih su se našli Hyundai Creta, Kia Steltos i Volkswagen T-Roc.

Toyota Highlander je bila najpopularnija među velikim i SUV modelima srednje veličine (443.000 jedinica), s porastom prodaje od 31 odsto. Prati je Tesla Model Y, koji se u generalnom poretku nalazi na visokom 19. mestu. Slede BMW X3, Ford Explorer, Jeep Wrangler, Mercedes GLC, Audi Q5 i Hyundai Santa Fe.

Mali automobili

Interesantan je uvid u to da većina vozača preferira veće automobile. Najpopularnji mali model prošle godine našao se na tek 20. mestu u generalnom poretku, a radi se o „Kinezu“ – Wuling Hongguang Mini EV. Naravno, u pitanju je električni bestseler u Kini. Na drugom mestu u ovoj klasi se našao VW Polo hečbek, a slede Suzuki Swift, evropska verzija Toyote Yaris i Saipa Tiba, iranski model.

Wuling Hong Guang MINI EV Cabrio

Kompaktni automobili

Uglavnom se radi o limuzinskim varijantama Toyota Corolle, Nissan Sentre i Honde Civic, dok su hečbek verzije uglavnom popularne u Evropi. To je razlog zašto je Golf tako nisko plasiran u generalnom poretku (49. pozicija), mada je najprodavaniji svetski hečbek s 268.000 prodatih primeraka.

 

Premijum i luksuzni automobili

BMW serije 3 je prvi u ovoj kategoriji s 329.000 plasiranih jedinica, što je porast od 12 odsto. Ovako dobar rezultat pre svega može da zahvali dobrom potražnjom u Kini, SAD i Kanadi, i Japanu i Koreji. Prati ga veći brat serije 5 s 277.00 primeraka, koji i dalje beleži rast, bez obzira na to što je relativno vemešan. Njegov direktan rival, Mercedes-Benz E klase, treći je među premijum automobilima s 231.000 prodatih primeraka, a sledi ga Mercedes C klase. Među luksuznim modelima kolo vodi Mercedes-Benz S klase s 83.000 jedinica naspram 46.000 BMW-a serije 7.

Kamioneti

Mada je Ford F-150 zadržao krunu, više nije tako suveren, jer mu preti Toyota Hilux koja je zabeležila porast od 22 odsto. Za razliku od Forda koji većinu svojih primeraka prodaje u Severnoj Americi, Toyotin model je popularan širom sveta, posebno na tržištima u razvoju. Chevrolet Silverado i Ram 1500 su takođe ostvarili slabije rezultate i ispali iz prvih 10. Ford Ranger, Isuzu D Max i Toyota Tacoma su s druge strane napredovali u odnosu na 2020.

Sportski automobili

Ford Mustang je i dalje najprodavaniji svetski sportista, mada je izgubio 15 odsto obima u poređenju s 2020., što je omogućilo Dodge Challengeru da mu se približi. Porsche 911 je treći, napredovavši solidnih 13 odsto. Chevrolet Corvette je skočio za čak 53 odsto, što malu Mazdu MX-5 ostavlja na petom mestu.

Izvor: Motor1

Autor: Felipe Munjos iz JATO Dynamicsa

Priredio: Pavle Barta

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime