Naslovna AKTUELNO Volkswagen cilja na inicijalnu javnu ponudu Porschea vrednu 75 milijardi evra

Volkswagen cilja na inicijalnu javnu ponudu Porschea vrednu 75 milijardi evra

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

„Na početku smo ostvarivanja planova vezanih za inicijalnu javnu pondu Porschea“, rekao je finansijski direktor VW grupacije, Arno Antlic.

Volkswagen grupa cilja na procenu do 75 milijardi evra za proizvođača luksuznih sportskih automobila iz Cufenhauzena, što je ispod ranije nominalne vrednosti od 85 milijardi evra, pri čemu se čitav ovaj posao odvija tokom značajnih preokreta na tržištu.

Nemački konglomerat će odrediti cenu preferencijalnih akcija pri puštanju u opticaj od 76,5 do 82,5 evra po akciji, saopštila je kompanija u nedelju, što u prevodu znači da je reč o ukupnoj vrednosti između 70 i 75 milijardi evra. Ukoliko se dostigne gornja granica, to će biti treća po vrednosti zabeležena inicijalna javna ponuda u Evropi, kažu podaci Refinitiva.

„Inicijalna javna ponuda Porschea će najverovatnije biti uspešna… investitori već čekaju u redu. Ako inicijalna javna ponuda prođe dobro, i drugi Volkswagenovi entiteti, poput Audija, mogli bi se naći na berzi“, kaže ekspert u oblasti automobilske industrije, Arnt Elinghorst iz firme QuantCo.

Očekuje se da će period upisa za privatne i institucionalne investitore trajati od 20. do 28. novembra, s tim što će akcije biti ponuđene privatnim investitorima u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i Španiji. Trgovanje će započeti na Frankfurtskoj berzi 29. septembra, saopštio je Volkswagen.

Finansiranje električnih automobila

Ukupan prihod od prodaje iznosiće od 18,1 do 19,5 milijardi evra. VW grupacija je saopštila da će prihod iz inicijalne javne ponude pomoći kompaniji u finansiranju potpunog prebacivanja na električna vozila, kao i investiranju u softver.

Tokom sastanaka s potencijalnim investitorima, VW je izdvojio listing kao šansu za ulaganje u kompaniju koja kombinuje ono najbolje od rivala, kao što su Ferrari u oblasti automobila i Louis Vuitton u sferi visoke mode.

Mada i Ferrari i Porsche ciljaju na klijentelu s dubokim džepom, italijanski proizvođač se zadržao u sopstvenoj ligi, uživajući u maržama koje su vodeće u automobilskoj industriji. To naravno može da zahvali ekskluzivnosti, odnosno ograničenoj prodaji koja je tek delić Porscheovog godišnjeg plasmana od 300.000 jedinica.

Na srednjoj tački procene preferencijalnih akcija, inicijalna javna ponuda bi po Jefferiesu vrednovala Porsche na 10,2 puta zarade pre zaračunatih kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije. Ovo se poredi s Ferrarijevom vrednošću od 23,1 puta.

Ipak, gornje vrednovanje Porschea gotovo da se poklapa s ukupnom tržišnom vrednošću VW grupacije, koja se sastoji od Audija, Škode, Volkswagena i Seata, i koja iznosi 88 milijardi evra.

Porsche je postavio cilj po pitanju prihoda ove godine u vrednosti od 39 milijardi evra, kao i povrat iz prodaje do 18 odsto, što je dva procentna poena više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je kompanija u junu. Povrat će se popeti na preko 20 odsto na dugoročnom planu.

Mada je interesovanje za inicijalnu javnu ponudu na visokom nivou, neki investitori su izjavili da imenovanje Olivera Blumea, šefa Porschea, na mesto glavnokomandujućeg VW grupacije i plan da on ostane na oba radna mesta, izaziva pitanja vezana za buduću Porscheovu nezavisnost.

Kao deo listinga, 911 miliona akcija Porschea AG će biti podeljeno na 455,5 miliona preferencijalnih akcija i 455,5 miliona običnih akcija. Do 113.875.000 preferencijalnih akcija bez prava glasa, biće plasirano investitorima tokom inicijalne javne ponude.

Evropska tržišta su u velikoj meri zatvorena za inicijalnu javnu ponudu veći deo godine, s tim što kompanije izbegavaju da traže nove listinge zbog aktuelne energetske krize na Starom kontinentu, kao i zbog rasta kamata i rekordne inflacije.

Budući da berza doživljava pad, plan VW grupacije za izlazak na nju dobija podsticaj kroz čvrste obaveze ključnih investitora. Qatar Investment Authority, Norveški državni fond, T. Rowe Price i ADQ, spremni su da se pretplate na preferencijalne akcije u vrednosti od čak 3,7 milijardi evra.

Osim što će investitorima ponuditi deo jednog od najrenomiranijih imena u automobilskoj industriji, inicijalna javna ponuda će vratiti značajnu moć u donošenju odluka porodici Porše-Pih, koja je izgubila kontrolu nad Porscheom nakon duge bitke s Volkswagenom. Porsche je svojevremeno pokušao i nije uspeo u nameri da preuzme VW. Ovaj pokušaj je proizvođača iz Cufenhauzena ostavio u velikim dugovima, tako da je 2012. VW grupacija preuzela kontrolu nad poslovanjem Porschea kao deo finansijske pomoći.

Da bi se u obzir uzeli interesi milijarderske porodice, koja drži 53 odsto akcija s pravom glasa u VW grupaciji preko odvojeno uvršćenog Porsche Automobil Holdinga SE, inicijalna ponuda Porschea je složena i izazvala je zabrinutost u pogledu upravljanja, koja zapravo reflektuje zamršenu strukturu VW-a.

Investitori će moći da se upišu za 25 odsto preferencijalnih akcija Porschea bez prava glasa.

Porodica Porše-Pih će otkupiti 25 odsto plus jednu od običnih akcija s pravom glasa, što znači da će dobiti manjinski udeo s pravom veta i uticaće na donošenje budućih ključnih odluka.

Porodica se složila da plati premiju od 7,5 odsto na gornju cenovnu granicu za preferencijalne akcije i planira da finansira akviziciju uz pomoć kombinacije dužničkog kapitala od čak 7,9 milijardi evra i posebne dividende koju je isplatio VW.

Priredio: Pavle Barta

Auto Moto Show

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime