Naslovna INFO “Džejms Veb” teleskop “uslikao” Neptun

“Džejms Veb” teleskop “uslikao” Neptun

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Od svih planeta u Sunčevom sistemu, nijedna nije toliko pod „lupom“ ljudskog roda kao što je to Mars. Naš crveni sused raspaljuje maštu mnogih, u najvećoj meri što bi na njemu potencijalno mogao da opstane život.

Međutim, „malo“ dalje, postoje i drugi čudesni svetovi, i mada su u potpunosti negostoljubivi, često znaju da budu interesantni za posmatranje i proučavanje.

Neptun je jedan od njih. Osma planeta od Sunca nije crvena poput Marsa niti je narandžasta kao Jupiter. Ona reflektuje prelepu plavu boju, ali ne zbog prisutne vode, već malih količina metana u gasnom agregatnom stanju, što zna da „zavara“ naše teleskope.

Međutim, ovoga puta vidimo Neptun koji je sablasno bele boje, što do sada nismo videli. Reč je o slici dobijenoj od „Džejms Veb“ svemirskog teleskopa, koju je ove nedelje objavila NASA na iznenađenje svih.

Naučnici ovu sliku nazivaju „najjasnijim uvidom u jedinstvene prstenove ove planete“, još od kada je Voyager 2 prošao pored nje 1989. Vizuelni zapis je zabeležila Near-Infrared kamera (NIRCam), a upravo je infracrveno to što je odgovorno za boju ovog ledenog džina.

Prikaz otkriva planetu okruženu svetlim, uskim prstenovima, pa čak i slabije vidljivim trakama prašine. Slika „Džejms Veba“ otriva ledene oblake metana u formi svetlih pruga i mrlja. Tanka linija koja se pruža preko centralnog dela planete bi mogla da predstavlja vizuelni potpis globalne atmosferske cirkulacije koja napaja Neptunove vetrove i oluje, kaže Evropska svemirska agencija (ESA).

Ako pogledamo dovoljno pažljivo (i ako znamo gde da gledamo) primetićemo 14 poznatih satelita ove planete, uključujući čuveni Triton.

Naučnici kažu da treba da se pripremimo za još uzbudljivije slike Neptuna sledeće godine.

Auto Moto Show

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime