Naslovna ECO TECH Australijski studenti postavili neverovatan rekord

Australijski studenti postavili neverovatan rekord

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Australijski automobil pogonjen solarnim ćelijama, kreiran od strane tima studenata, četvrtine mase jednog Teslinog modela, prevalio je 1000 kilometara za manje od 12 časova uz jedno punjenje, ostvarujući provizorni Ginisov svetski rekord.

Sunswift 7 Univerziteta Novog Južnog Vesla u Sidneju, postavio je vreme od 11 časova, 53,32 minuta u prevaljivanju 1.000 kilometara na Australijskom automobilskom istraživačkom centru južno od Melburna.

U prevodu, vozilo je ostvarilo prosečnu brzinu od 85 km/h, i za sada nezvanično obezbedilo rekord za Sunswift trkački tim, kao „najbrži EV na distanci od 1.000 kilometara s jednim punjenjem“. Zvanično prizanje i sertifikat za Ginisov svetski rekord, biće dodeljeni kada tim stručnjaka analizira i potvrdi podatke o vremenu i telemetriji automobila.

Menadžerka Sunswift tima, Andrea Holden, studentkinja mašinstva na UNSW, rekla je da je „čudan osećaj“ pružiti doprinos nečemu što se smatra najboljim na svetu.

„Pre dve godine, kada smo započeli konstruisanje ovog automobila, nametnute su vanredne mere zbog pandemije, tako da smo imali mnogo teškoća“, rekla je Holden. „Bilo je mnogo posla i mnogo stresa, ali je sve bilo vredno toga.“

Sunswift 7 je poslednji u nizu uspešnih solarno pogonjenih automobila iz UNSW-a, još od prvog modela proizvedenog 1996.

Raspolaže masom od samo 500 kilograma, što je jedna četvrtina težine Tesle. Krasi ga superiorna efikasnost zahvaljujući aerodinamičkom dizajnu, štedljivim motorima i pogonskom lancu s izuzetno malim otporom.

Ipak, postavljanje rekorda nije prošlo bez drame, jer je problem s menadžmentom baterije izazvao potpuno zaustavljanje automobila u jednom momentu. Pravila kažu da vozilo ne sme da bude stacionarno više od 15 minuta bez prekida, a timu je bilo potrebno 14 minuta i 52 sekunde da reši problem i vrati se na stazu.

Po UNSW-u, potrošnja energije Sunswifta 7 je iznosila samo 3,8 kWh na 100 pređenih kilometara, u šta dobijamo pravi uvid kada pogledamo koliko troše najefikasniji serijski elektromobili koji se kreću današnjim putevima – 15 kWh/100 km, dok prosek iznosi oko 20 kWh/100 km.

Sunswift 7 naravno nije serijski automobil, baš kao ni Emilia 4 proistekla iz srpsko-italijanske kooperacije. To znači da ne poseduje neophodan komfor i druge atribute neophodne za svakodnevnu eksploataciju, ali je zapravo reč o demonstraciji onoga na čemu treba da se radi da bi automobili bili efikasniji, održiviji i ekološki podobniji.

„Ovo je neverovatno, sjajno. Vau“, rekao je profesor Ričard Hopkins, načelnik tima, čovek koji je osvojio četiri F1 titule kao šef operacija u Red Bullu. „Čitava ova godina je bila podređena ovom trenutku, a nije se radilo o prostom ’krstarenju’. Da budem iskren, imali smo sumnje u vezi s tim da li ćemo moći da ostvarimo ono što smo planirali. Dakle, doći ovde i uraditi zadatak koji smo sebi postavili, najlepši je mogući osećaj. Siguran sam da taj sentiment dele u čitavom timu. Treba da imamo u vidu da se ne radi o najbolje plaćenim, profesionalnim kreatorima automobila iz Štutgarta koji rade za Mercedes. Ovo je skup veoma pametnih amatera, koji su uzeli sve potrebne sastojke i spojili ih na briljantan način.

Međutim, ovi mladići i devojke su budućnost i oni su to demonstrirali sa Swiftom. Zamislite šta će tek uraditi kada ih pustimo u svet.“

Sunswift 7 je kompletirao 240 krugova na Highway Circuitu AARC-a, što je ekvivalentno većoj distanci nego što je ona između Sidneja i Melburna. Automobil se zaustavljao samo zbog promene vozača svakih nekoliko sati, kao i zbog probušene gume, uz spomenuti problem s menadžmentom baterije.

Sunswift 7 nije serijski automobil budućnosti zbog troškova koji ga prate i spomenutog odsustva komfora, ali predstavlja smernicu kojom svet treba da ide da bi automobile učinio efikasnijim, održivijim i ekološki podobnijim.

Priredio: Pavle Barta

Naslovna fotografija: Richard Freeman

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime