Naslovna AKTUELNO ExxonMobil tužio Evropsku uniju zbog dodatnih nameta

ExxonMobil tužio Evropsku uniju zbog dodatnih nameta

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club
FILE PHOTO: Exxon Mobil logo and stock graph are seen through a magnifier displayed in this illustration taken September 4, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Američki energetski gigant, ExxonMobil, tuži Evropsku uniju (EU) u pokušaju da zaustavi novi dodatni porez na dobit, predviđen za naftne kompanije.

Dodatni porez na dobit se nameće firmama koje su imale koristi od nečega za šta nisu bile odgovorne.

Energetske kompanije dobijaju mnogo više novca za svoju naftu i gas, delom zbog zabrinutosti vezanoj za snabdevanje nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ipak, Exxon je optužio Brisel za prekoračenje zakonskih ovlašćenja, nazivajući tu meru „kontraproduktivnom“.

ExxonMobil je u oktobru prijavio kvartalni profit od skoro 20 milijardi dolara.

Kompanija, zajedno sa drugim velikim igračima u sektoru nafte i gasa, tvrdi da bi ovaj napad za posledicu imao obeshrabrivanje investicija.

U septembru je šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, objavila hitan plan za velike kompanije za naftu, gas i ugalj, da plate „krizni doprinos“ u vezi s njihovim povećanim profitom u 2022.

Najavljen je porez na ovogodišnju dobit od 33 odsto, a ona je bila za više od 20 odsto veća od proseka za tri prethodne godine.

Exxon je takođe tvrdio da namet podriva poverenje investitora, u prigovoru koji je podnet Evropskom sudu pravde sa sedištem u Luksemburgu.

„Da li ćemo investirati ovde pre svega zavisi od toga koliko će Evropa biti atraktivna i globalno konkurentna“, rekao je za Rojters portparol Exxona Kejsi Norton.

Na sastanku investitora ranije ovog meseca, glavni finansijski direktor ExxonMobila, procenio je da bi porez EU koštao grupu „preko 2 milijarde dolara“.

Evropska komisija je saopštila da je „primila k znanju“ tužbu Exxona. U izjavi od četvrtka, portparolka vrhovnog evropskog organa je rekla da će sada biti na sudu da donese odluku.

„Komisija tvrdi da su dotične mere u potpunosti u skladu s pravom EU“, rekla je Arijana Podesta u saopštenju.

EU u velikoj meri pokušava da se udalji od ruske energije nakon invazije na Ukrajinu, ali je zbog toga tražila alternativne izvore.

Ministri unije procenjuju da mogu da prikupe 140 milijardi evra od nameta proizvođačima i snabdevačima električnom energijom bez gasa, koji ostvaruju veći profit nego inače u odnosu na trenutni nivo potražnje.

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime