Naslovna AKTUELNO Akio Tojoda istupa s mesta šefa Toyote

Akio Tojoda istupa s mesta šefa Toyote

Toyota je u poslu oko revidiranja svoje izvršne rukovodeće strukture i odbora direktora. Ono što se nameće kao glavna vest je da Akio Tojoda više neće biti generalni direktor kompanije, ali će preuzeti ulogu predsednika odbora.

Tojoda je bio predsednik i generalni direktor Toyote u poslednjih 13 godina, a novi CEO će biti Kođi Sato, čovek koji trenutno vrši funkcije direktora za promociju brenda, međunarodnog predsednika Lexusa i šefa Gazoo Racinga.

„Ja sam proizvođač automobila ’skroz-naskroz’. Verujem da sam na taj način uspešno transformisao Toyotu. Međutim, to je sve što ja jesam i to vidim kao sopstveno ograničenje. Novi tim pod budućim predsednikom Satoom, ima misiju da transformiše Toyotu u kompaniju koja se bavi mobilnošću“, rekao je Tojoda u vezi s promenama na kormilu firme.

Tehnički, ove promene neće stupiti na snagu do mitinga akcionara, zakazanog za 1. april 2023.

Toyota je nedavno objavila da se nada da će u 2023. proizvesti 10,6 miliona vozila. Međutim, snabdevači su obavestili kompaniju da očekuju da će moći da isporuče dovoljno komponenti za 10 odsto niži obim od idealnog.

Toyota namerava da postane ugljenično neutralna u Evropi do 2040. To uključuje 100-odstotno smanjenje emisije ugljen-dioksida do 2035. Neophodni koraci da bi se uspelo u ostvarenju planova, već su počeli da se preduzimaju. Primera radi, fabrika Disajd u Velikoj Britaniji već sada reciklira 90 odsto svog otpada, generišući ga u „zelenu“ energiju.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, i japanski gigant radi na potpunoj tranziciji ka električnim automobilima. Ipak, Džek Holis, potpredsednik prodaje Toyote za Severnu Ameriku, smatra da će ciljevi vezani za usvajanje električnih automobila do 2030. biti teško ostvarivi iz razloga potražnje kupaca za takvim modelima.

U bliskoj budućnosti, Toyota se priprema za lansiranje Grand Highlandera s tri reda sedišta, koje je zakazano za 8. februar 2023. „Tizeri“ ga nazivaju „ultimativnim vozilom za drumska putovanja“. Ovaj model bi trebalo da bude pozicioniran između standardnog Highlandera i većeg Sequoia SUV-a. Kasnije bi trebalo da usledi Lexusova varijanta pod nazivom „TX“.

Prethodni tekstProblemi Tesle nisu vezani samo za Ilona Maska
Sledeći tekstDacia na šaljiv način “prozvala” BMW

2 Komentari

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime