Naslovna AKTUELNO Automobilska industrija je još uvek daleko od potpune elektrifikacije

Automobilska industrija je još uvek daleko od potpune elektrifikacije

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Tranzicija od vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem ka čisto električnim je priča koja je počela pre 15 godina, a trajaće još najmanje toliko.

Ne radi se samo o pitanju masivnih investicija od strane proizvođača i vlada širom sveta, već i društvenim i kulturnim izazovima za vozače i korisnike prevoza.

Uprkos naporima sasvim dobrom dosadašnjem napretku, realnost je da je transportni sektor i dalje daleko od potpune elektrifikacije.

Trka s vremenom

Mnoge objave proizvođača automobila u vezi s njihovim ciljem da postanu „zeleni“ i prodaju isključivo vozila s nultom emisijom, predstavljaju samo jedan deo globalne konverzije. One su u paraleli s ambicioznim planovima vlada u Evropi, SAD, Kini i mnogim drugim zemljama, koje nastoje da zabrane prodaju automobila s motorima SUS u godinama pred nama. Svi imaju za cilj da redukuju emisiju.

Međutim, današnja realnost prilično odstupa od tih „magičnih“ planova. Po oficijelnim rezultatima vodećih svetskih proizvođača automobila, pa i rezultatima do kojih je došao Felipe Munjos, autor ovog članka i analitičar iz JATO Dynamicsa, na čisto električna vozila se odnosi 8,8 odsto od 71,3 miliona jedinica prodatih tokom 2022. (podaci isključuju neke male proizvođače u Evropi i Kini).

Tržišni udeo je veći nego godinu dana ranije ali je mali u poređenju s novim ciljevima i pokazuje veliki jaz između prozvođača u Kini, Evropi, SAD, Japanu i Koreji.

Vodeći kineski proizvođači

Ono što ne iznenađuje, kineski proizvođači prednjače kada je reč o prodaji elektrifikovanih automobila. Deset proizvođača uključenih u analizi Felipea Munjosa, prodalo je 2,83 miliona elektromobila tokom 2022., za učešće od 23 odsto u okviru njihove globalne prodaje. Drugim rečima, 23 odsto ukupne prodaje kineskih brendova, odnosi se na čisto električna vozila. Ovo je odličan rezultat kada u obzir uzmemo vreme za koje kompanije moraju da obustave prodaju benzinskih i dizel vozila. S ovim rezultatima, ciljevi mogu da se ostvare za 12 godina.

U SAD dominira Tesla

Međutim, kamo sreće da je situacija s ostatkom sveta kao s Kinom. U slučaju američkih proizvođača (Stellantis se ubraja u evropske), na prodaju elektromobila se odnosilo 13,1 odsto ukupnog plasmana u 2022. „Dvocifreno“ učešće se objašnjava uticajem Tesle, na čije se modele odnosi 87 odsto totala. Bez Tesle, tržišni udeo elektromobila bi bio samo 1,9 odsto, a činili bi ga GM i Ford, mada bi naravno, u slučaju da nema Tesle, ove dve kompanije prodale mnogo više električnih vozila.

Evropa kaska

Pet velikih evropskih proizvođača prodalo je 20,8 miliona vozila prošle godine, ali je od te brojke tek 1,39 miliona bilo čisto električno. To u prevodu znači da je njihovo učešće iznosilo tek 6,7 odsto. Na osnovu ovih rezultata, dostizanje kvote od 100 odsto 2035. se čini teškim. Međutim, evropski proizvođači su u boljoj poziciji od njihovih kolega u Japanu, Koreji i Indiji.

Japan daleko od trenda elektrifikacije

Slučaj sa „Zemljom izlazećeg sunca“ je zabrinjavajući. Podaci pokazuju da su samo četiri japanska proizvođača automobila imala čisto električna vozila u ponudi u 2022. (Toyota, Nissan, Honda i Mazda), s tim što je elektromobila prodato samo 168.000 u odnosu na ukupnu brojku od 18,9 miliona. Na elektromobile se odnosilo samo 0,9 prodaje japanskih firmi, a taj procenat bi bio još manji da su u računicu ušli Suzuki, Subaru i Mitsubishi.

Sledeći izazovi

Ako zapadna automobilska industrija želi da redukuje emisiju na vreme, biće joj potrebne investicije i podrška vlada. Pitanje je da li će ovi napori uključiti ukidanje radnih mesta, zatvaranje fabrika i napuštanje važnih automobilskih segmenata. Još jedno poglavlje u istoriji elektrifikacije će da započne, uz obećanja da će biti uzbudljivo.

Autor: Felipe Munjos (JATO Dynamics)

Priredio: Pavle Barta

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime