Naslovna ECO2 Rekordno učešće energije sunca i vetra u globalnoj proizvodnji električne energije

Rekordno učešće energije sunca i vetra u globalnoj proizvodnji električne energije

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

U nedavno objavljenom izveštaju stoji da se na globalnom planu, na električnu energiju iz solarnih farmi i vetroparkova odnosilo rekordnih 12% u 2022.

U međuvremenu, zemlje Evropske unije kaskaju sa širenjem dobijanja elektriciteta iz energije vetra.

Svi izvori obnovljive energije, uključujući i nuklearnu, čine do 39 odsto globalne proizvodnje električne energije, sudeći po izveštaju nezavisnog energetskog trusta mozgova pod imenom Ember.

Autori predviđaju postepeno ukidanje energije gasa, uz smanjenje stope dobijanja električne energije sagorevanjem uglja. Prognoze kažu da ove godine proizvodnja elektriciteta uz pomoć fosilnih goriva biti smanjena za 0,3 odsto.

Šta je izveštaj pokazao

Električna energija je „čistija“ nego ikada ranije, s povećanjem učešća solarne energije za 24 odsto, odnosno energije vetra za 17 odsto u odnosu na 2021. Na solarne farme i vetroparkove se sada odnosi preko 10 odsto proizvodnje električne energije u više od 60 zemalja.

Emberova godišnja studija je preuzela podatke iz 78 zemalja, na koje se odnosi 93 odsto globalne potražnje za električnom energijom. Evropska unija 22 odsto ukupne električne energije dobija iz vetra i sunca. Međutim, zemlje u EU čini se kaskaju u odnosu na globalnu ekspanziju energije vetra, napredujući na tom planu samo 9 odsto, što je ispod globalnog proseka.

„EU je započela trku u oblasti obnovljive energije rano, ali budući da svet ubrzava tempo, ne treba da živi na lovorikama“, kaže Sara Braun, osoba na čelu Emberovog evropskog programa.

Ruska invazija Ukrajine, koja traje više od godinu dana, izazvala je zabrinutost među članicama EU zbog pada uvoza fosilnih goriva. Evropska komisija je shodno tome izdala plan vezan za povećanje učešća obnovljive energije na 45 odsto, što je porast od 5 odsto u poređenju s prošlom godinom.

Uprkos globalnoj gasnoj krizi, analiza otkriva da je proizvodnja električne energije uz pomoć ovog energenta pala za samo 0,2 odsto prošle godine, i to zahvaljujući visokim cenama.

Drastično smanjenje uvoza gasa iz Rusije je nateralo zemlje poput Nemačke da ponovo pokrenu termoelektrane na ugalj, odnosno da gas nabave iz drugih izvora. U međuvremenu, Nemačka se obavezuje da će koristiti više obnovljivih izvora energije, dok je u isto vreme „svetski lider“ u oblasti vetroparkova na kopnu, kaže se u Emberovom izveštaju.

Ipak, u poslednjih pet godina, Nemačka je instalirala samo trećinu kapaciteta energije vetra, koju je dodavala na godišnjem planu u okviru prethodne četiri godine. Glavni uzroci su nedostatak raspoloživog zemljišta za izgradnju, spore procedure izdavanja dozvola i nesigurnost investitora.

Sara Braun je rekla da „barijere koje sprečavaju rapidno širenje kopnenih vetroparkova moraju biti uklonjene“, da bi se dostigli ciljevi EU do 2030.

Izvor: DW

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime