Naslovna AKTUELNO Godišnji miting VW grupacije prekinut gađanjem tortom

Godišnji miting VW grupacije prekinut gađanjem tortom

Generalni direktor VW grupacije, Oliver Blume, brani dvostruku ulogu, kao šef konglomerata i šef marke Porsche.

Godišnji miting Volkswagen grupacije u Berlinu, koji je održan u sredu, prekinuli su aktivisti koji tvrde da fabrika kompanije u Sinđangu, u Kini, proizvodi automobile uz pomoć prinudne radne snage, dok su napolje protestovali „zeleni“ aktivisti, koji smatraju da VW „donosi odluke štetne za klimu“.

Oko 10 aktivista, uključujući i jednu ženu u toplesu s naslikanim „Prljavi novac“ na leđima, prekinuli su govor generalnog direktora VW grupacije, Olivera Blumea. Mahali su transparentima na kojima je pisalo: „Okončajte ujgurski prisilni rad“.

Jedan je bacio komad torte na Volfganga Poršea (80), predsednika Porschea SE, većinskog akcionara VW grupacije, ali je promašio, a delići su odleteli u pravcu predsednika konglomerata Hansa Ditera Peča.

Demonstrante je ubrzo izvelo osoblje obezbeđenja.

„Konstruktivan dijalog je važan. Generalni sastanak nudi dobru priliku za to. S izuzetkom nekoliko ljudi, svi prate određene smernice“, rekao je portparol VW-a.

Šef grupacije u Kini, Ralf Brandšteter rekao je: „Ne vidimo nikakve dokaze o kršenju ljudskih prava u fabrici.“

Brandšteter je ranije ove godine posetio fabriku u Sinđangu a juče je izjavio: „Nemam razloga da sumnjam u svoje utiske ili informacije koje su mi dostupne“.

Ipak, aktivisti, uključujući Haijura Kurbana iz Svetskog kongresa Ujgura, istakli su izveštaje o masovnim logorima za interniranje i vezama između dobavljača VW-a i kompanija koje su tamo prisutne, kao i na teškoće lokalnog stanovništva da otvoreno govore s obzirom na državna ograničenja slobode govora.

Blume nije spomenuo fabriku u Sinđangu, koja je u okviru zajedničkog poduhvata sa SAIC Motorom, i koja je postala bolna tačka, ne samo za aktiviste za ljudska prava, već i za neke akcionare, uključujući 20 najvećih investitora Deka Investment i Union Investment.

Obojica su pozvali VW da zahteva od SAIC-a da izvrši nezavisnu spoljnu reviziju fabrike.

„Volkswagen mora biti siguran da su njegovi lanci snabdevanja čisti“, rekao je Ingo Špajh, šef odeljenja za održivost i korporativno upravljanje u Deki.

Zabrinutost oko dvostruke uloge

Investitori su ponovo kritikovali Blumeovu dvostruku vodeću ulogu, jer on vodi poslove i VW grupacije i Porschea, kao i ne baš dobro kotiranje Volkswagenovih akcija, koje su u slobodnom padu poslednje dve godine, otkada je Porsche izdvojen na berzi kao poseban entitet.

Špajh je pohvalio Blumea što se bavio, kako je rekao, trima najhitnijim pitanjima u VW-u: Kinom, njenom softverskom jedinicom Cariad i njenom radnom kulturom, ali je rekao da je generalni direktor „još uvek usred čišćenja nereda“ i da je „prerano za konačnu procenu“.

„Dan ima samo 24 sata, čak i za vas“, rekao je Špajh. „Vaš prethodnik već nije bio u stanju da savlada ogromne izazove koje donosi vođenje jedne grupacije.“

Kineska konkurencija

Akcionari su istakli rastuću konkurenciju u vidu kineskih proizvođača električnih vozila u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pri čemu je BYD ranije ove godine nadmašio VW kao vodeći brend putničkih automobila u toj zemlji.

Kineski proizvođači električnih vozila, kao i Tesla, prete ne samo da će uticati na tržišni udeo VW-a na najvećem svetskom automobilskom tržištu, već i u Evropi.

Blume je priznao da je evidentan brz tempo elektrifikacije kineske automobilske industrije, izloživši strategiju VW-a koja nalaže zadržavanje pozicije tržišnog lidera, uz prilagođavanje proizvoda kineskim ukusima i izgradnju lokalnih partnerstava.

On je rekao da njegova dvostruka uloga u VW-u i Porscheu, odnosno najvećem evropskom proizvođaču automobila po vrednosti, „funkcioniše dobro i isplaćuje se“, čak i kada investitori nastavljaju da ukazuju na sukob interesa.

Blume je takođe rekao da VW ima jasan plan da poveća svoju  vrednost na tržištu kapitala, koji će biti predstavljen u junu.

Prethodni tekstDvoje mrtvih nakon pucnjave u Mercedesovoj fabrici u Zindelfingenu
Sledeći tekstNovi Renault Austral u Srbiji

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime