Naslovna ECO2 Najbolje prodavani elektromobili na globalnom planu u 2022.

Najbolje prodavani elektromobili na globalnom planu u 2022.

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Ova statistika je proizvod višemesečnog istraživanja i prikupljanja podataka s mnogih tržišta širom sveta.

Na kraju, finalizovano je rangiranje čisto električnih automobila po pitanju prodaje u 2022. Neki rezultati su očekivani, ali ima i interesantnih iznenađenja koja mogu predstavljati svojevrstan nagoveštaj onoga što će se dešavati u godinama pred nama.

Dominacija Tesle

Kao što je i očekivano, Model Y je vladao globalnom scenom, nadmašivši čak i Model 3, bestseler iz 2021. Kompaktni SUV je pronašao više od 747.000 novih vlasnika, što je porast od 91 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Gotovo polovina Modela Y (44 odsto) prodata je u Kini (uključujući Hong Kong i Tajvan), dok se na SAD i Kanadu odnosilo 34 odsto ukupnog plasmana.

Broj Teslinih registracija u Evropi je dostigao 19 odsto u segmentu električnih vozila s porastom obima za 416 odsto. Prodaja u jugoistočnom azijsko-pacifičkom regionu sledi s 13.400 jedinica, a zatim Japan/Koreja s 9.600 primeraka.

Teslino poslovanje je u segmentu električnih automobila praktično predstavljalo refleksiju pozicija u kojima Toyota uživa na planu globalne prodaje. Japanski proizvođač ima dva svoja modela na prva dva mesta na globalnoj listi (Corolla i RAV4), a s druge strane, dva Teslina pulena su na prva dva mesta na podijumu kada su električni automobili u pitanju. Tesla Model 3 je na drugoj poziciji s više od 482.000 prodatih jedinica, od kojih je 47 odsto prodato u SAD/Kanadi, 28 odsto u Kini (uključujući Hong Kong i Tajvan) i 19 odsto u Evropi. Za razliku od Modela Y, limuzina je u padu za tri odsto, čemu je zapravo direktno doprinela popularnost SUV pandana. Na ova dva modela se odnosi 95 odsto ukupne Tesline prodaje u 2022.

Kinezi pristižu

Na trećem mestu se našao Wuling Hongguang Mini EV. Ovaj mali automobil je postao reper za električna vozila u Kini, najvećem tržištu električnih automobila na svetu. Prodato je 443.400 primeraka ovog modela, tako da on ne zaostaje mnogo za Modelom 3. Popularnost delom može da zahvali niskoj ceni, ali i činjenici da je postao idealna prevozna solucija za mnoge kupce u Kini.

Trend minijaturnih kineskih elektromobila je tek započeo i očekuje se da će zavladati i drugim tržištima u godinama pred nama. Priuštivi, atraktivni i konkurentni, ovi automobili bi mogli da budu optimalan izbor za mnoge ljude koji su u potrazi za priuštivim novim automobilom. Kina, za razliku od Evrope, spremna je sa sopstvenim proizvodima.

Hongguang nije jedini koji „blista“. BYD Dolpin je interesantan mali automobil iz B segmenta, prodat u nešto više od 200.000 primeraka. Dolpin u odnosu na Wuling, poseduje veći potencijal na stranim tržištima. To se odnosi i na BYD Yuan Plus, poznat i kao BYD Atto 3, atraktivni kompaktni SUV koji se ubrzano penje na rang listama u nekim zemljama.

Evropljani?

Volkswagen ID.4 je bio prošle godine najpopularniji evropski elektromobil. Obim njegove prodaje je porastao za 53 odsto na 175.600 jedinica, s tim što je 47 odsto vozila plasirano u Kini/Hong-Kongu/Tajvanu, 39 odsto u Evropi i 13 odsto u SAD/Kanadi.

Daleko ispod ID.4 nalazi se ID.3 sa 77.900 prodatih primeraka, što je porast od samo četiri odsto. Od toga, 68 odsto je nove vlasnike pronašlo u Evropi. Fiat 500 je bio treći najbolje prodavani evropski elektromobil, a BMW iX3 četvrti. Slede Polestar 2, Škoda Enyaq, Dacia Spring, Peugeot e208, Mini Electric i Volvo XC40 BEV.

U svakom slučaju, evropski puleni su daleko od globalnih lidera poput Teslinih Modela 3 i Y, kao i dolazećih kineskih primeraka. Bez dileme, ovo je svojevrstan alarm za evropsku automobilsku industriju kao celinu.

Autor: Felipe Munoz (JATO Dynamics)

Priredio: Pavle Barta

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime