Naslovna AKTUELNO Ograničene rezerve litijuma bi mogle da promovišu so kao soluciju

Ograničene rezerve litijuma bi mogle da promovišu so kao soluciju

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Natrijum, koga u izobilju ima u kamenim solima i slanim rastvorima, mogao bi da predstavlja prekretnicu za tehnologiju baterija, jer Kina uvodi jeftine elektromobile koji koriste ćelije zasnovane na ovom elementu.

Proizvođači automobila koji su se prošle godine suočili s cenama litijuma i drugih metala za baterije koje vrtoglavo rastu, mogli bi u budućnosti sve više da usvajaju ćelije zasnovane na natrijumu, pomažući u ublažavanju opterećenja na sirovine kako prodaja električnih vozila raste, navodi BloombergNEF.

U novoj analizi tehnologije, BloombergNEF je takođe izvestio da očekuje da natrijum preuzme tržišni udeo u okviru najjeftinijeg, najnižeg segmenta tržišta automobila u Kini, i da bi do 2035. mogao da potisne oko 272.000 tona potražnje za litijumom.

Predviđa se da će to činiti oko sedam odsto ukupnog tržišta te godine. Ako se pojavi dugotrajna nestašica litijuma, promena bi mogla biti mnogo agresivnija, navodi BNEF u izveštaju objavljenom u četvrtak.

„Natrijum-jonske baterije su alternativna tehnologija koja može da oslobodi određeni pritisak na složeni i rastući lanac snabdevanja litijumom“, navode analitičari BloombergNEF-a u izveštaju. „Dok relativni udeo natrijum-jona u osnovnom slučaju može izgledati mali, apsolutni rast je veoma značajan, što je posledica toga koliko brzo celo tržište raste.“

Privlačnost natrijuma proizilazi iz njegovog obilnog prisustva u kamenim solima i slanim rastvorima širom sveta, mada zaostaje za drugim metalima koji se koriste za baterije u pogledu performansi. Kinesko uvođenje jeftinih električnih vozila baziranih na ćelijama zasnovanim na natrijumu, moglo bi predstavljati prekretnicu za ovu tehnologiju.

Iako bi široka komercijalizacija još mogla biti udaljena nekoliko godina, obećanje vezano za baterije zasnovane na natrijumu, izazvalo je široku raspravu o tome da li bi mogle postati dovoljno popularne da pomognu u ublažavanju nestašice litijuma, jer se nastavlja porast potražnje za velikoserijskim i premijum električnim automobilima.

U ekstremnom scenariju, ako rudari litijuma ne uspeju da održe korak kako potrošnja raste sa sledećom generacijom vrhunskih baterija, zamena za natrijum na tržištu masovnih automobila mogla bi smanjiti ukupnu potražnju za litijumom za 37 odsto, što je ekvivalentno 1,4 miliona tona do 2035., saopštio je BNEF.

Iako bi to moglo da uključi veliku reviziju lanca snabdevanja, široko rasprostranjeno usvajanje jeftinih litijum-gvožđe-fosfatnih baterija u poslednjih nekoliko godina nudi ilustraciju koliko brzo se nove tehnologije baterija mogu usvojiti kao odgovor na rastuće troškove sirovina.

BNEF očekuje da će gustina energije natrijum-jona 2025. biti uporediva s energetskom gustinom LFP-a početkom 2020-ih, kada je LFP preuzeo značajan udeo u globalnoj potražnji za baterijama.

Kako ponuda i potražnja za metalima za baterije rastu vrtoglavom brzinom, predviđanje putanje budućeg rasta u industriji se pokazalo kao izazovna i sporna potraga.

Tehnički proboji u hemiji baterija i tehnikama ekstrakcije mogli bi imati velike posledice na tržište u narednih nekoliko godina, što bi navelo neke analitičare da predviđaju velike poskupljenja, dok drugi, poput Goldman Sachs grupe grupacije, kažu da se ne nazire kraj nedavnom padu cena.

Već sada potencijalni uspeh natrijum-jonskih baterija postaje prevelik da bi ga potrošači zanemarili, jer oni su ti koji će morati da odluče ko je u pravu.

„Kada je reč o budućnosti, odbijam da ozbiljno shvatim bilo koje istraživanje od bilo koje kompanije za analizu litijuma, koja nema razuman i pragmatičan pogled na natrijum-jonsku tehnologiju u svojoj prognozi na planu električnih automobila“, napisao je Džordž Hepel, komercijalni direktor BASF SE za metale baterija, na društvenoj mreži Twitter u aprilu, kada je CATL objavio svoj prvi ugovor o snabdevanju kineskog proizvođača automobila natrijumskim ćelijama. „Trenutno se čini da se to odnosi na većinu“, rekao je Hepel.

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime