Naslovna ISTORIJA 15 najbržih električnih automobila na Nirburgringu (VIDEO)

15 najbržih električnih automobila na Nirburgringu (VIDEO)

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club
Romain Dumas in the Volkswagen ID.R chasing a new e-record on the Nürburgring-Nordschleife.

Neki od automobila na listi su serijski, neki su namenjeni isključivo za trkačku stazu, ali ono što ih sve karakteriše je da svoju brzinu demonstriraju neuobičajeno „tiho“.

Novi Porsche Taycan Turbo GT je nedavno oborio rekord kultne staze Nirburgring Nordšlajfe, kao najbrža električna serijska limuzina s četvoro vrata i drugi najbrži serijski elektromobil. Porscheov pulen je krug na kultnoj stazi prešao za 7 minuta, 7,55 sekundi, što ga čini bržim od ogromne većine današnjih automobila, bilo da su konvencionalni ili električni.

Ipak, model iz Cufenhauzena nije EV šampion, jer su jedan serijski automobil i nekoliko električnih trkača i koncepata krug na „Zelenom paklu“ prošli nešto brže.

Od 2010., proizvođači automobila izvode svoje performantne elektromobile na ovu nemačku stazu, mahom u cilju obaranja rekorda. Kako sve više performantnih, baterijski pogonjenih automobila pristiže na tržište, očekujte više rekordnih krugova u mesecima i godinama koje dolaze.

U međuvremenu, pažnju ćemo obratiti na listu 15 najbržih električnih vozila do sada. Ovi automobili su se upisali na večnu listu brzih krugova na Nirburgringu, dok će neki od rekorda biti malo teže oboreni.

Volkswagen ID.R Concept – 6:05,3

Pre ID.3, ID.4, ID.Buzza i ostalih elektromobila nemačke marke, u Volfsburgu su iznedrili električnih koncept kakav svet nije video. ID.R je beskompromisni, dvomotorni baterijski pogonjen trkač sa 680 ks i 650 Nm. Međutim, ono što je najvažnije je njegova masa od ispod 1.100 kilograma.

Volkswagen je ID.R dovezao na Nirburgring Nordšlajfe 2019., s francuskim trkačem, Romanom Dimom za volanom. Epska vožnja je rezultirala rekordnim krugom od 6 minuta, 5,336 sekundi, što je VW-ov koncept učinilo najbržim elektromobilom na čuvenoj stazi. Ne postoji serijski automobil koji je brži od njega, a samo je Porsche 919 Hybrid Evo trkač ostvario bolje vreme – 5 minuta, 19,546 sekundi.

Nio EP9 – 6:45,9

Tehnički, ne radi se o serijskom automobilu, mada je kompanija sklopila i prodala 10 primeraka između 2016. i 2019., sa „sočnom“ cenom od tri miliona dolara za svaki. Ovaj hiperautomobil namenjen za trkačku stazu ima četiri elektromotora, postavljena na svaki od točkova, za ukupnu snagu od 1.360 konja i 1.480 Nm. Sprint do „stotke“ obavlja za tek nešto više od 2,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 312 km/h.

Nio je 2017. „s lanca pustio“ EP9 na Nirburgringu, dok je „pilotska“ uloga bila namenjena britanskom trkačkom vozaču, Piteru Dambreku. On je postavio vreme od 6 minuta, 45,90 sekundi, nadmašivši Nioovo prethodno vreme postavljeno 2016. (7:05,12), prvenstveno iz razloga korišćenja trkačkih guma. Od njega je u to vreme bio brži jedino McLaren P1 XP1 LM Prototype, koji je kompletirao krug za 6 minuta, 43,22 sekunde. EV9 je trenutno peti na listi neserijskih automobila i drugi na EV listi iza VW-a ID.R.

Rimac Nevera – 7:05,2

Prvi istinski serijski automobil na ovoj listi je Rimac Nevera, mada se radi o hiperautomobilu vrednom 2,2 miliona dolara. Pogonjena od strane četiri sinhrona elektromotora s permanentnim magnetima, Nevera raspolaže s 1.915 ks, a do 100 km/h ubrzava za ispod dve sekunde. Praktično, radi se on najbržem automobilu u prodaji trenutno.

Hrvatski hiperautomobil je dokazao svoju vrednost i na stazi. Krajem 2023., Rimac je na Nordšlajfeu postavio rekord u klasi serijskih elektromobila s Neverom, u vremenu 7 minuta, 5,29 sekundi. Za volanom je bio hrvatski trkački vozač, Martin Kodrić.

Porsche Taycan Turbo GT – 7:07,5

Najnovija akvizicija na ovoj listi je Taycan Turbo GT, najbrži i najmoćniji serijski Porsche do sada. S 1.108 ks i 1.340 Nm iz dva elektromotora, ovaj Taycan do 100 km/h ubrzava za 2,3 sekunde i može da pojuri do maksimalnih 305 km/h. S Weissach paketom (prvi Porsche s četvoro vrata koji je dobio ovu opciju), koji podrazumeva uklanjanje zadnjih sedišta i obilnu primenu ugljeničnih vlakana, masa je spuštena na ispod 2.250 kilograma.

U januaru ove godine, Porsche je izveo Taycan Turbo GT prototip s Weissach paketom na Nirburgirng, ostvarivši vreme od 7 minuta, 7,55 sekundi. S iskusnim trkačkim vozačem, Larsom Kernom za volanom, Turbo GT je postao ne samo najbrža električna limuzina s četvoro vrata na Nordšlajfeu, već najbrža limuzina generalno, nadmašivši Jaguar XE Project 8.

Toyota TMG EV P002 – 7:22,3

Naravno, ne radi se o serijskom automobilu. TMG EV P002 je prototip električnog trkača koji je japanska marka proizvela 2012., s 475 ks i 1.200 Nm. S Johenom Krumbahom za volanom, Toyotin pulen je iste godine pristigao na Nirburgring, zabeleživši vreme kruga od 7 minuta, 22,32 sekunde. U to vreme se radilo o rekordnom vremenu u klasi električnih automobila, ali ovaj rezultat je ubrzo bio nadmašen.

Tesla Model S Plaid Track Pack – 7:25,2

Rivalstvo između Porschea i Tesle eskaliralo je 2023. Američki proizvođač se vratio na Nordšlajfe dve godine nakon inicijalne vožnje Modela S Plaid. Ovoga puta je automobil bio opremljen Track paketom, koji je dodao moćnije kočnice, višu maksimalnu brzinu, ali i kontroverzne pneumatike. Naime, gume kojima je bio opremljen Plaid su legalne u SAD, ali nisu u skladu s evropskim standardima za redovnu upotrebu, što je dovelo do toga da su neki smatrali da je krug neregularan kada je reč o kategoriji serijskih vozila s mogućnošću učešća u svakodnevnom saobraćaju.

Međutim, kako god da posmatramo stvari, moćna limuzina je napravila sjajno vreme od 7 minuta, 25,2 sekunde, nadmašivši Taycan Turbo S i preotevši mu titulu najbržeg serijskog elektromobila. Nekoliko meseci kasnije, Rimac Nevera je stavila tačku na rivalstvo između Porschea i Tesle.

Porsche Taycan Turbo S – 7:33,3

Drugi Taycanov napad na rekord Nirburginga usledio je 2022. Da li je ili ne Teslin rezultat iz 2021. imao veze s tim ne znamo, ali je Porsche uspeo da skine gotovo 10 sekundi u odnosu na vreme koje je ostvario Taycan Turbo.

Sa 7 minuta, 33,3 sekunde, Turbo S je bio brži od Modela S Plaid za par sekundi, vrativši rekord u svoje okrilje. Pored dodatne snage kojom je raspolagao Turbo S, posedovao je novi performantni paket i Porsche Dynamic Chassis Control sistem. Treba imati u vidu da se ne radi o postprodajnim doradama, što znači da je vreme validno za klasifikaciju u kategoriji serijskih vozila.

Tesla Model S Plaid – 7:35,5

Nedugo nakon što je Tesla najavio ažurirani Model S Plaid, pojavile su se glasine vezane za napad na rekord Nirburgringa. Bile su dodatno podgrejane „špijunskim“ fotografijama sa staze 2021., kada je testiran tromotorni pogonski sklop s 1.033 ks.

Na kraju, ispostavilo se da su glasine tačne. Premijum limuzina je ostvarila oficijelno vreme od 7:35,5, što nije ispunilo očekivanja, ali je bilo dovoljno da se, makar privremeno, nadmaši Porsche Taycan Turbo.

Porsche Taycan Turbo – 7:42,3

Lansiran 2019. kao model za 2020., Taycan (Turbo) je prvi Porscheov moderni električni automobil. Bez dileme, radilo se o impresivnoj premijeri, koja je pristigla sa 680 ks (pri aktiviranom „overboostu“) i sprintom do „stotke“ za 3,2 sekunde.

Pretproizvodni model je 2019. ostvario više nego solidno vreme na Nordšlajfeu, od 7 minuta, 42,3 sekunde, što je bilo u skladu s vremenom prethodne generacije BMW-a M4 CS.

Electric RaceAbout – 7:44,8

Ranih 2010-ih, ovaj unikatni električni sportista je izazvao popriličnu pažnju. Razvijen i sklopljen u Finskoj od strane Helsinki Metropolia Univerziteta primenjenih nauka, prvi napad na Nirburgring je imao 2011., kada nije uspeo da probije barijeru od osam minuta. Međutim, to nije obeshrabrilo tim.

Izvlačenje 400 ks iz četvoromotorne postavke dovelo je do novog izlaska na stazu 2015., kada je postignuto odlično vreme od 7 minuta, 44,8 sekundi. U to vreme, to je bio rekord u klasi automobila s homologacijom za svakodnevni saobraćaj, mada se radilo o jedinstvenom primerku, koji nije mogao da ostvari status serijskog vozila.

Hyundai Ioniq 5 N – 7:45,5

Hyundai i Kia su imena koja se nisu često nalazila na Nirburgringu, bar ne kada su napadi na najbrže krugove u pitanju. Južnokorejski konglomerat u ponudi ima čitav niz elektromobila trenutno, kao i onih koji su na putu, a Ioniq 5 N je konkretno namenjen onima koji žele nešto više po pitanju performansi. Sa 650 ks dostupnih u kratkim intervalima kada se aktivira N Grin Boost funkcija (gde N ukazuje na „Nirburgring“), jasno je da snage nije nedostajalo.

Naravno, N tretman ne znači puko dodavanje snage, što je i saznala ekipa iz nemačke publikacije Sport Auto, koja je napravila najbrži krug. Veće kočnice, kruće i spušteno ogibljenje i lepljivi pneumatici, doprineli su impresivnom vremenu od 7 minuta, 45,5 sekundi, koje je postigao Kristijan Gebhart.

Mercedes-Benz SLS AMG Electric – 7:56,2

Mnogo pre nego što je EQ akronim postao sinonim za Mercedesova električna vozila, na sceni se nalazio SLS AMG Electric Drive. S vratima u vidu „galebovih krila“ i specijalnim kolor finišem, ovaj superautomobil nije mogao da se zaobiđe. Kada je debitovao 2012., njegova snaga (750 ks) bila je u skladu s njegovim atraktivnim izgledom. Baterija od 60 kWh napajala je četiri elektromotora, koji su obezbeđivali sprint do „stotke“ za ispod četiri sekunde.

Izlazak na Nordšlajfe je usledio 2013., kada je električni SLS probio barijeru od osam minuta. Nažalost, baterija je mogla da uskladišti tek toliko energije koliko je bilo potrebno za jedan brzi krug. Pod normalnim okolnostima, autonomija je iznosila jedva 200 kilometara. Bilo je planirano da se proizvede 100 primeraka, ali ih je na kraju sklopljeno samo devet.

Audi R8 e-tron

Kako vreme brzo prolazi. Audi R8 e-tron je debitovao pre 15 godina! U to vreme, ovaj pretproizvodni superautomobil bio je najpoznatiji po pojavljivanju u filmu „Iron Man“. Međutim, ne radi se samo o „glumcu i manekenu“ na četiri točka, jer je njegov dvomotorni pogonski sklop, napajan uz pomoć baterije od 49 kWh, isporučivao 380 ks i 820 Nm. Mada to u današnje vreme ne izgleda kao razbacivanje snagom, 2012. je bilo dovoljno za rekord Nirburgringa u klasi električnih automobila, s vremenom od 8 minuta, 9 sekundi.

R8 e-tron je postao regularni serijski automobil 2015., ali je bio kratkog veka. Manje od 100 primeraka je sklopljeno pre nego što su u Ingolštatu odlučili da stopiraju čitav projekat, samo godinu dana kasnije, ostavljajući prostor za druge e-tron modele koji su usledili. Ono što je pomalo ironično je što se nijedan od njih nije oprobao na Nirburgringu.

Peugeot EX1 Concept – 9:01,34

Francuska marka je bila značajan igrač u ranim danima ere modernih električnih automobila s EX1 konceptom. Za razliku od sličnih kreacija Audija i Porschea, Peugeot nije imao iluzija vezanih za eventualnu serijsku proizvodnju. Mali dvosed otvorenog kokpita, oslanjao se na lagani dizajn s pogonskim sklopom koji su činila dva elektromotora, isporučujući samo 340 ks.

Ipak, to je 2011. bilo dovoljno da Peugeot dođe do rekordnog kruga na Nirburgringu u kategoriji električnih automobila. Vreme od 9 minuta, 1,34 sekunde je bilo daleko od konkurentnog u poređenju s konvencionalnim modelima, ali je krug Minija E iz 2010. bio nadmašen za gotovo čitav minut.

Mini E – 9:52

Dok je elektrifikacija bila u povoju, Mini je debitovao s E prototipom. Zapravo, radilo se o benzinskom Cooperu koji je bio konvertovan u električni automobil, sa skromne 204 ks i 220 Nm. Međutim, iz ovog specijalnog projekta je iznedren BMW i3, a pre toga je tim sa svojom kreacijom izašao na Nordšlajfe.

Tomas Jagr je 2010. kompletiro krug u Mini E Raceru za 9 minuta, 52 sekunde. To je bio prvi pokušaj jednog elektromobila da se okuša na Nirburgringu, i mada nije nosilac nekih rekorda u današnje vreme, krug za ispod 10 minuta je nagovestio da se radi o impresivnoj tehnologiji. Ostalo je istorija.

Izvor: Motor1

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime