Naslovna ECO TECH Sona baterija koja ima četiri puta veći kapacitet od litijumske

Sona baterija koja ima četiri puta veći kapacitet od litijumske

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Nova baterija s morskom solju ima 4 puta veći kapacitet od litijumske

Vaši elektronski urađaji bi uskoro mogli biti napajani ekstremno jeftinom sonom baterijom.

Istraživači su keirali novu jeftinu bateriju s četiri puta većim energetskim kapacitetom od litijumske.

Napravljena od natrijum-sumpora, vrste rastopljene soli koja se može preraditi iz morske vode, ova baterija je jeftinija i ekološki prihvatljivija od postojećih opcija.

Ovo bi mogao biti svojevrstan „proboj“ u oblasti obnovljive energije, smatra glavni istraživač, dr Šenlong Žao, s Univerziteta u Sidneju.

„Naša natrijumska baterija ima potencijal da dramatično redukuje troškove, u isto vreme obezbeđujući četiri puta veći skladišni kapacitet nego litijum“, kaže on.

„Ovo je značajan proboj u razvoju obnovljive energije. Mada redukuje troškove u dugoročnom smislu, ipak mora da prevaziđe neke finansijske barijere.“

Zašto su baterije važne za obnovljivu energiju?

Kako se atmosfera sve više zagreva, nameće se hitna potreba za prebacivanje na obnovljive izvore energije, kao što su vetar i Sunce. Međutim, obnovljivi izvor nisu uvek konsistentni kao drugi izvori, što znači da su baterije potrebne za skladištenje energije za kasniju upotrebu.

Mnoge baterije uključuju upotrebu retkih minerala kao što su litijum, grafit i kobalt.

Da bi ostvarila klimatsku neutralnost, Evropskoj uniji će do 2030. biti potrebno 18 puta više litijuma nego što trenutno koristi, odnosno gotovo 60 puta više do 2050.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, rekla je u septembru da će „litijum i retka zemlja uskoro biti važniji od nafte i gasa.“

Međutim, dobijanje neophodnih minerala dolazi uz visoku cenu. Vađenje litijuma može da rezultira nestašicom vode, gubitkom biodiverziteta, oštećivanjem funkcija ekosistema i degradacijom tla.

Kada se željeni metal proizvodi uz korišćenje bazena za isparavanje, primera radi, potrebno je oko 2,2 miliona litara vode za proizvodnju 1,1 metričke tone. Takođe, finansijski je izuzetno skupo rudarenje u velikom obimu, a tu bi baterije bazirane na morskoj soli mogli da predstavljaju alternativu.

Šta su baterije od istopljene soli i da li su skalabilne?

Baterije bazirane na rastopljenim solima nisu nov koncept. One su prisutne oko 50 godina, ali su bile „inferiorna alternativa“ s kratkim energetskim životnim ciklusom.

Međutim, ova nova baterija je drugačija. Naučnici su izmenili elektrode da bi poboljšali reaktivnost sumpora, ključnog elementa za određivanje skladišnog kapaciteta.

Rezultirajući proizvod je pokazao „supervisok kapacitet izuzetno dugačak životni vek pri sobnoj temperaturi“, kažu istraživači iz Univerziteta u Sidneju.

Budući da je morska so sveprisutna, mogla bi da obezbedi skalabilnu alternativu litijum-jonskim baterijama.

„Kada Sunce ne sija a vetar ne duva, neophodne su nam solucije kvalitetnog skladištenja, koje ne koštaju ’papreno’ i lako su dostupne na lokalnom ili regionalnom nivou“, kaže doktor Žao.

„Rešenja vezana za skladištenje, koja se proizvode uz korišćenje obilnih izvora kao što je natrijum, koji može da se izvadi iz morske vode, takođe imaju potencijal da garantuju veću energetsku sigurnost u širem smislu, i omoguće većem broju zemalja da se pridruže dekarbonizaciji.“

Istraživači sada planiraju da unaprede i komercijalizuju nove ćelije.

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime