Naslovna ECO2 Kina uskoro najveće svetsko tržište električnih automobila?

Kina uskoro najveće svetsko tržište električnih automobila?

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Ovaj korak predstavlja dobre vesti za svet ali loše za globalne izvoznike nafte.

Kina je trenutno najveći svetski uvoznik nafte. Međutim, predviđanja kažu da će potražnja za ovim energentom u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta početi da opada, što su dobre vesti za svet, ali loše za zemlje poput Saudijske Arabije.

U poređenju s prošlom godinom, prodaja automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem je doživela sunovrat u Kini, dok je prodaja električnih vozila značajno skočila.

„Polovina ukupne flote u Kini bi mogla da bude električna do 2030.“, rekao je lord Ader Tarner, predsednik globalne Energy Transition komisije. „Ako napravimo matematiku, to bi mogao da bude minus od nekoliko miliona barela nafte dnevno.“

Kina takođe investira u gigantske solarne farme i druge nezagađujuće izvore energije. Ova zemlja je na putu da dostigne 1.200 gigavata iz energije vetra i sunca do 2025., u poređenju s 240 gigavata instaliranih u SAD od početka zelene ere. Kineske investicije u obnovljive izvore energije podrazumevaju manju potrebu za elektranama na mazut i ugalj.

Zbog ovih promena, predviđa se da će Kina uskoro imati mnogo manju potrebu da uvozi naftu. Trenutno ta količina iznosi 10,8 miliona barela dnevno, što je 19 odsto globalne potražnje za sirovom naftom, kažu podaci OilPrice.com. Međutim, po analitičarima Goldman Sachsa, „kineski napredak u oblasti obnovljive energije bi trebalo da doprinese smanjenju uvoza energije od 10 odsto do 2030.“. Oni ujedno procenjuju da bi Kina mogla da skreše uvoz energije napola do početka 2040-ih. Za zemlje OPEC-a, uključujući i Saudijsku Arabiju, smanjena potražnja za naftom znači i pad profita. U pokušaju da održi cene nafte visokim, OPEC je nedavno najavio da će proizvoditi manje ovog energenta, što je naišlo na kritike Bajdenove administracije.

U međuvremenu, manje sagorevanja nafte donosi dobre vesti za ostatak sveta. Ne samo što će cene početi da padaju uprkos opiranju OPEC-a, već će manji broj automobila s motorima SUS i manje elektrana koja koriste fosilna goriva podrazumevati manje gasova s efektom staklene bašte u atmosferi, što bi trebalo da pruži značajan doprinos u borbi protiv klimatskih promena.

„Šta god govorili javno, Saudijci znaju da je igra završena“, rekao je Kingsmil Bond iz firme RMI, koja se bavi energetskom strategijom. „Oni uviđaju da će najveće svetsko tržište benzinskih automobila kolabirati.“

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime