Naslovna AKTUELNO Šef Stellantisa nezadovoljan zbog povoljnog tretmana Tesle i kineskih kompanija u Evropi

Šef Stellantisa nezadovoljan zbog povoljnog tretmana Tesle i kineskih kompanija u Evropi

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Tavaresova upozorenja vezana za priliv jeftinih kineskih automobila u Evropu, očigledno nisu naišla na razumevanje.

Ilon Mask je dobio tretman u vidu „crvenog tepiha“ kada je posetio Francusku sredinom maja.

Šefa Tesle je do Elysée Palace, gde se našao s predsednikom Emanuelom Makronom, dovezao Model X, a cilj sastanka je bio da se Mask ubedi da otvori pogone u Zemlji galskih petlova.

Južnoafričko-američki milijarder je zatim odveden u Versaj, gde je bio glavni gost među 200 biznismena, pozvanih da diskutuju o novim investicijama.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, fotografisao je „selfi“ s Maskom i postavio ga na društvenu mrežu LinkedIn uz „hešteg“ #ChooseFrance. Ovo je očigledno iziritiralo Karlosa Tavaresa, šefa Stellantisa (kompanije koja pod sobom ima francuske marke Peugeot, Citroen i DS), koji nije neki simpatizer francuskog ministra.

Portugalac je i ranije znao da pošalje verbalne strelice ka Le Meru u vezi s planovima da se proizvodnja proširi na zemlje s jeftinijom radnom snagom.

Političari su se očigledno oglušili o Tavaresova upozorenja u vezi s prilivom jeftinih kineskih automobila i zabrinutosti oko Teslinog rivala BYD-a, koji je naišao na topao prijem, dok u isto vreme razmatra izgradnju fabrika u Evropi.

Već smo pisali o tome da je Le Mer apelovao na Tavaresa da pokaže više „ekonomskog patriotizma“ i isprati primer rivala iz Renaulta, koji proizvodi mali električni automobil u Francuskoj.

Tavares je uzvratio istog dana, ponavljajući svoj stav da proizvođači automobila koji u ponudi nemaju tradicionalne pogonske sklopove bivaju favorizovani u odnosu na kompanije koje su dale mnogo veći doprinos ekonomskom blagostanju zapadne Evrope.

„Ne postoji razlog zašto bi trebalo dodatno da rizikujemo tako što ćemo proizvoditi kompaktne automobile u zemlji s visokim troškovima“, izjavio je Tavares pred pripadnicima sedme sile. „Ako država pokušava da privuče novajlije investicijama u nove fabrike, molim vas, hajde da zamolimo nju da preuzme i taj rizik.“

Složena EV tranzicija

Razlozi zbog kojih je ovo osetljiva tema za Tavaresa su jasni: sve se svodi na cenu i složenost procesa potpunog prebacivanja na električne automobile.

Tavares nadgleda imperiju koju čine 14 proizvođača automobila i desetine fabrika širom sveta. Mnoge od njih će morati da budu restruktuirane, i to u relativno kratkom vremenskom roku.

On je krenuo u „remont“ tako što je preduzeo stroge mere vezane za smanjenje troškova, u vreme kada vlade u Evropi pokušavaju da zaštite radna mesta. Sindikati se žale što Stellantis ne ulaže dovoljno u održavanje fabrika, navodeći kao primere začepljene toalete i nepokošenu travu.

Iza ovih razmirica sve je jasnije uviđanje da će proizvodnja električnih automobila zahtevati znatno malobrojniju radnu snagu, a tu je i zabrinutost da će „pridošlice“ učiniti stvari još izazovnijim.

Tesla je već pokrenuo fabriku automobila u Nemačkoj, a u svojoj gami poseduje najbolje prodavani električni automobil u regionu – Model Y.

BYD, koji je podržan od strane Berkshire Hathaway Vorena Bafeta, iskoristio je strategiju vertikalne integracije, što znači da proizvodi sopstvene baterije i poluprovodnike, te na taj način značajno smanjuje troškove i cene.

Obe kompanije su postavile prodajne rekorde u drugom tromesečju, po svemu sudeći povećavajući svoju prednost kao najveći proizvođači čisto električnih automobila na svetu.

Da bi se suprotstavio ovoj pretnji, Stellantis je lansirao dva nova elektromobila u Italiji ove nedelje. Predsednik konglomerata, Džon Elkan, predstavio je Fiat 600 SUV, koji startuje s cenom od 35.950 evra, i Fiat Topolino električni kvadricikl, čija cena počinje od 9.890 evra.

Mada je događaj upriličen na istorijskoj lokaciji bivše fabrike Fiata u Torinu, novi modeli će se proizvoditi u Poljskoj i Maroku.

Prošlog meseca, italijanski ministar industrije, Adolfo Urso, žalio se u vezi s tim što Stellantis ne proizvodi dovoljno automobila u Italiji, rekavši da u ovoj zemlji ima mesta za još jednog velikog proizvođača automobila. On i Tavares treba da se sastanu u ponedeljak.

Slična situacija je i u Francuskoj. Stellantis se obavezao da će proizvoditi desetak elektromobila u ovoj zemlji, ali se radi uglavnom o većim i prestižnijim modelima, kao što su e-308 i e-4008.

Le Mer želi da Stellantis proširi proizvodnju električne verzije Peugeota 208 u Francuskoj, budući da je reč o jednom od najbolje prodavanih automobila u Evropi. Cilj su zadržavanje radnih mesta i borba protiv inflacije. Naravno, u suštini je u pitanju populistička priča koju obožavaju da plasiraju i političari van Balkana.

Blumberg je u aprilu izvestio da Stellantis gravitira Španiji, gde već sada u fabrici u Saragosi proizvodi manje modele poput Opel Corse. Ova zemlja je među onima koje su postale konkurentnije za proizvođače električnih automobila, odnosno privlačnije za njihove investicije, prvenstveno zbog povoljnih poreskih uslova i relativno niskih troškova vezanih za radnu snagu i energiju.

Dok Stellantis nastavlja s planovima vezanim za proširenje proizvodnje e-208 u Španiji, u toku su pregovori s francuskim vlastima.

Istočna i južna Evropa „nose mnogo niže troškove od severne i zapadne“, rekao je Tavares u četvrtak. „Imam odgovornost da danas donesem racionalne odluke, koje neće imati negativan uticaj na budućnost kompanije za nekoliko godina.“

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.
Prethodni tekstČetiri fantastične ideje za obezbeđivanje električne energije na Mesecu (VIDEO)
Sledeći tekstMaks Ferstapen do pobede šesti put uzastopno

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime