Naslovna ECO2 Otkriće velikih rezervi litijuma moglo bi da izvrši uticaj na automobilsku industriju

Otkriće velikih rezervi litijuma moglo bi da izvrši uticaj na automobilsku industriju

fxxx.club tube www.hqsexvideos young hoe elle rose has her pussy stretched.pornpals.club

Litijum je trenutno jedna od najtraženijih roba na planeti, zahvaljujući svojoj ključnoj ulozi u okviru proizvodnje baterija koje napajaju sve, od pametnih telefona i laptopova do električnih vozila.

Trka za litijumom je tolika da je postala tema geopolitičke borbe između zemalja koje imaju prirodne rezerve i njihovih diplomatskih saveznika. Od 2023. godine, većina svetske eksploatacije litijuma je koncentrisana u Kini, Australiji i Čileu. Međutim, novo geološko otkriće bi moglo da promeni pravila igre.

Geološki zavod Indije objavio je otkriće „5,9 miliona tona procenjenih rezervi litijuma“ u regionu Salal-Hajmana na teritoriji severne indijske unije Džamu i Kašmir. Čile trenutno ima najveće rezerve litijuma na svetu s oko 9,2 miliona tona, a slede Australija, Argentina i Kina. Nedavno otkriće postavlja Indiju pravo na drugo mesto po rezervama litijuma. Ova zemlja trenutno uvozi većinu litijuma iz Kine, koja je jedno od najvećih svetskih čvorišta za preradu ovog metala, zahvaljujući masivnoj elektronskoj industriji i eksploziji tržišta električnih vozila.

Ovo gromno otkriće litijuma upravo je promenilo uloge, kada je reč o proizvodnji električnih vozila

Tranzicija će biti spora

Litijum se takođe naziva i belim zlatom zbog velike potražnje, a stručnjaci kažu da će otkriće tako ogromnih rezervi pomoći Indiji da pojača sopstvene ambicije u oblasti električnih automobila i dostigne cilj od 30% elektrifikovanih vozila na putevima do kraja ove decenije. Kina, koja prednjači u odnosu na Zapad u pogledu razvoja električnih vozila, „na oku“ ima Boliviju, s planiranom investicijom od milijardu dolara za razvoj infrastrukture za rudarenje litijuma u ovoj​​ latinoameričkoj zemlji, što bi „ugasilo žeđ“ kineske industrije električnih vozila. Da podsetimo, Bolivija, pored Čilea i Argentine, čini „litijumski trougao“ koji drži skoro tri četvrtine svetskih rezervi ovog alkalnog metala.

Indija je spremna da uzdrma preradu litijuma i dinamiku proizvodnje baterija sa svojim velikim prirodnim rezervama, ali će za geopolitički udar biti potrebno neko vreme. Potrebna su dva dodatna kruga rigoroznih geoloških istraživanja da bi se suzila potencijalna žarišta rudarenja. Kada se to uradi, razvoj odgovarajuće infrastrukture mogao bi potrajati godinama, a isto važi i za proizvodne linije litijumskih baterija. Osim toga, s obzirom na to da vlada sanja o rudarenju litijuma, takođe bi morala da napravi odgovarajuće društveno-ekonomske aranžmane za ljude nastanjene u ovoj oblasti, koja se ubraja u jedan od društveno-politički najosetljivijih regiona na svetu. Konačno, rudarenje litijuma dolazi sa sopstvenim rizicima od zagađenja životne sredine jer ozbiljno kontaminira obližnje rezerve vode.

Auto Moto Show

www.regbeegtube.com slutwifetraining rachel. www.onlychicas.net xmas lingerie lesbians have closeup threeway.

Postavi komentar:

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime